Retouching en beeldbewerking

Retoucheren is het bewerken van foto’s om deze mooier te maken, het dat beetje extra geven dat nodig is om de foto echt tot leven te laten komen. Het bewerken kan bestaan uit het corrigeren van kleuren, het verwijderen van onregelmatigheden en storende elementen en het aanbrengen van verschillende verbeteringen in de belichting, vorm en structuur. Als het retoucheren bedoeld is om de inhoud te veranderen dan spreken we van beeldmanipulatie. 

Waarom zou je retoucheren

In de professionele fotografie maakt het retoucheren van de foto deel uit van de workflow. Bij bepaalde vormen van fotografie, zoals Fashion of Portrait, is het heel gebruikelijk om de nodige verbeteringen aan te brengen. Product en Advertising fotografie is zelfs bijna ondenkbaar zonder retoucheren end beeldmanipulatie.

Portretfoto’s vragen vaak enig retoucheren. Ook als een portret mooi is gefotografeerd, is niet uitgesloten dat er achteraf toch nog wat fotobewerking nodig is. Normaal kijken we niet zo gedetailleerd naar iemands gezicht, maar op een foto valt elke rimpel en imperfectie op.

De foto’s die rechtstreeks uit de camera komen zijn meestal heel goed, maar het feit is dat een fototoestel zo neutraal mogelijke beelden maakt. In de nabewerking wil je van deze neutrale, meestal ook saaie uitstraling af. Bijvoorbeeld, de kleuren corrigeren en iets meer belichting of contrast aan het beeld geven. Soms past het goed bij een bepaald afbeelding om juist wat extremer te retoucheren.

De precisie en stijl waarin een foto wordt nabewerkt is afhankelijk van de eisen en soort van fotografie, het doel waarvoor de afbeelding gebruikt gaat worden en, natuurlijk, ook van de specifieke wensen.

Wat we doen

Retoucheren is een vak apart en vraagt om inzicht, training en jarenlange ervaring. En dat hebben we. De kracht van echt professioneel retoucheren is dat het zo goed gebeurt, dat het niet opvalt dat de foto is bewerkt. Stel je hoge eisen aan kwaliteit? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

We optimaliserenretoucheren, restaureren en ontwerpen beeldmateriaal. Dit doen we in Adobe Photoshop, een van de bekendste grafische programma’s. We gebruiken bij ons editen en retoucheren ook Adobe Lightroom en Capture One Pro, afhankelijk van het beeldmateriaal en de eisen.

Beeldoptimalisatie bestaat vooral uit het uitsnijden, uitlijnen, verwijderen van vlekken en basis correcties in kleur, belichting en scherpte. De kleurbewerkingen die wij uitvoeren variëren van kleine correcties tot het compleet omkleuren van de objecten of het creëren van een heel andere sfeer in het beeld.

 

Het retoucheren van de huid, dat vaak voorkomt in Portret en Fashion fotografie, betekent het weghalen van oneffenheden en vlekken, het balanceren en egaliseren de huidtint en structuur, het verzachten en het subtieler maken van rimpels. Ook het witter maken van tanden, bewerken van ogen en finetunen van haar hoort bij het (beauty high-end) retoucheren. Dit gebeurt meestal op pixelniveau en vraagt meer tijd en vakkennis.

Beelden vrijstaand maken, achtergrond veranderen, ongewenste objecten wissen en spiegelreflecties toevoegen? Van meerdere foto’s of beeldelementen een nieuw image creëren en ontwerpen? Ook voor het maken van complexe fotomanipulaties en beeldmontages (composities) kun je bij ons terecht.

 

 

We verzorgen beeldbewerking en het retoucheren van foto’s ook voor productfotografie en e-commerce fotoshoots. Stofjes, krasjes en oneffenheden, vouwen en kreukels weghalen, kleuren veranderen, uitsnijden, vrijstand maken of vormen corrigeren hoort bij het proces van een goede beeld ontwikkelen.

Heeft uw een oude en/of beschadigde foto, afgedrukt of digitaal, maar het beeld is erg verkleurd en vol vlekken? We kunnen je foto restaureren en opknappen zodat je weer een mooie herinnering krijgt aan een bijzonder moment.

Voor wie

Iedereen die aandacht wil trekken met kwalitatieve en sprekende foto’s in drukwerk, presentatiemateriaal, web, social media content of perfecte productfoto’s in hun webshop. Denk aan reclame- en designbureaus, grote en kleine bedrijven met eigen webshops en websites, meubelzaken en interieurontwerpers, beauty salons, modewinkels en sierraden verkopers, restaurants, cafe’s, bakkerijen en patisserijen – noem maar op. Nog steeds geldt: Content is King!

Ook fotografen, die hun beelden een extra dimensie willen geven met aparte bewerkingen en een stijlvolle finishing touch, zijn welkom.

Ben je fotograaf of grafische vormgever en wil je zelf leren hoe je je beelden beter kunt bewerken en retoucheren? Kijk op onze workshop pagina, daar vind je onze workshops en trainingen in beeldbewerking.

Belangstelling?

Benieuwd wat we voor je of je bedrijf kunnen doen? Wil je je retouching werk uitbesteden? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

 

Vraag offerte aan